Biologjia për artritin psoriatik: Gjithçka që ju duhet të dini
51787
post-template-default,single,single-post,postid-51787,single-format-standard,eltd-core-1.1.3,borderland-theme-ver-2.3,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,paspartu_enabled, vertical_menu_with_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-6.3.0,vc_responsive
 

Biologjia për artritin psoriatik: Gjithçka që ju duhet të dini

Biologjia për artritin psoriatik: Gjithçka që ju duhet të dini

Biologjia për artritin psoriatik: Gjithçka që ju duhet të dini

Artriti Psoriatik (PSA) është një gjendje kronike autoimune – bën që sistemi imunitar të sulmojë nyjet dhe, ndonjëherë, indet e tjera. PSA zakonisht zhvillohet te njerëzit që tashmë kanë psoriasis të gjendjes së lëkurës.

"Ndërsa shohim studime më të reja të epidemiologjisë, ne kemi filluar të kuptojmë se sëmundja është më e zakonshme nga sa kemi menduar, historikisht," Dr. Philip Mease, një profesor klinik në Shkollën e Mjekësisë në Universitetin e Uashingtonit të Uashingtonit dhe drejtori i hulumtimit të reumatologjisë në Qendrën Mjekësore Suedeze, në Seattle, i tha Mjekësisë News sot. Dhe ne mendojmë se PSA më pas ndodh deri në rreth 30% të atyre pacientëve. "

Një person me PSA mund të zhvillojë inflamacion në çdo bashkim. Inflamacioni gjithashtu mund të ndodhë kur tendinat ose harmoniqhealth.com ligamentet i bashkohen kockave, një çështje që mjekët e quajnë enthesitis. Për më tepër, PSA mund të ndikojë në lëkurë, thonjtë, ose të dy.

Historikisht, metotreksate shpesh ishte dmard i zgjedhjes. Shtë një ilaç tradicional që synon të gjithë sistemin imunitar. Sidoqoftë, vitet e fundit, DMARD -të biologjike kanë luajtur një rol në rritje në trajtimin PSA. Biologjikët

janë një lloj i ilaçit të synuar të bërë nga proteina të inxhinieruara gjenetikisht. Ato zvogëlojnë inflamacionin duke bllokuar veprimin e proteinave ose qelizave specifike në sistemin imunitar.

Ky artikull ofron një përmbledhje të biologjisë në dispozicion që mund të ndihmojë në trajtimin e PSA. Ai gjithashtu përshkruan strategjitë që mjekët mund të përdorin për të menaxhuar rrezikun e efekteve anësore. Biologjia për të trajtuar PSA. Këto ilaçe bien në katër kategori:

 • Frenuesi i faktorit të nekrozës së tumorit (TNF) frenues
 • Interleukin-17 (IL-17) frenues
 • Interleukin-12 /23 (IL-12/23) frenues
 • bllokues i qelizave T

ata Nëse një ilaç është joefektiv ose shkakton ndonjë efekt anësor përçarës, mjeku mund të përshkruajë një lloj tjetër biologjik ose një dmard jobiologjik.

Nuk ka asnjë agjent të vetëm biologjik që është më i miri për të gjithë me PSA, "Dr. Brett Smith – një reumatolog në Blount Memorial Mjekët Group, në Maryville, TN dhe Spitalin e Fëmijëve të East Tennessee, në Knoxville, i tha MNT. cilat ilaçe mund të jenë të përshtatshme për ta, "vazhdoi Dr. Smith. Ai shtoi se shumë njerëz i shohin efektet anësore të biologjisë të jenë më të lehta për tu toleruar sesa ato të metotreksatit.

Në raste të rralla, megjithatë, biologjia mund të shkaktojë efekte anësore të rënda. Gjithashtu, për shkak se ato janë forma relativisht të reja të trajtimit, të dhënat në lidhje me sigurinë e përdorimit afatgjatë kanë qenë të kufizuara. Shpjegoi reumatologu në reumatologjinë Kryeministri, në Richmond, TX. "Mund të ketë rreziqe të panjohura". .

FDA ka aprovuar frenuesit e mëposhtëm TNF për trajtimin e PSA:

 • adalimumab (Humira)
 • certolizumab pegol (Cimzia)
 • etanercept (enbrel)
 • golimumab (simponi, simponi aria)
 • infliximab (remicade)

nëse një person po merr remicade ose Simponia Aria, ata do të vizitojnë zyrën e mjekut të tyre ose një klinikë infuzioni për të marrë ilaçin nga infuzion intravenoz – një IV. Llojet e tjera të frenuesve TNF injektohen nën lëkurë. në lëkurë ose nyje. Frenuesit e TNF ndihmojnë në bllokimin e prodhimit të kësaj proteine, e cila në këtë mënyrë mund të zvogëlojë inflamacionin. Përparimi i PSA. Si rezultat, ata rrisin rrezikun e infeksionit, të tilla si gripi ose infeksioni i sinusit. Efektet e tjera anësore të mundshme të frenuesit TNF përfshijnë një skuqje, dhimbje koke, nauze dhe dhimbje dhe ënjtje në vendin e injektimit.

 • Reaksione serioze alergjike
 • Infeksione serioze
 • Problemet e mëlçisë
 • Problemet e sistemit nervor
 • Sindromi i ngjashëm me lupus
 • Një numër i ulët i gjakut
 • Limfoma dhe llojet e tjera të kancerit
 • Dështimi i zemrës

Një mjek mund të mos përshkruajë a Frenues TNF për një person me histori të kushteve të caktuara mjekësore, duke përfshirë infeksione serioze ose të përsëritura, dështim kongjestiv të zemrës ose një sëmundje demyelinuese, siç është skleroza e shumëfishtë-MS.

Kolegji Amerikan i Reumatologjisë dhe Fondacioni Kombëtar i Psoriasis rekomandojnë frenuesit IL-17 si një trajtim të linjës së dytë për PSA. Këto ilaçe mund të ndihmojnë në trajtimin e PSA që nuk u është përgjigjur mirë frenuesve të TNF.

Në raste të tjera, një mjek mund të përshkruajë një frenues IL-17 për një person që ka një gjendje mjekësore që do ta bënte më pak të sigurt përdorimin e frenuesve TNF.

Deri më tani, FDA ka aprovuar dy frenues IL-17 për PSA:

 • ixekizumab (Taltz)
 • secukinumab (cosetyx)

Të dyja këto ilaçe injektohen nën lëkurë. Zhvillimi i inflamacionit në PSA. Frenuesit e IL-17 ndërhyjnë në sinjalizimin IL-17. Kjo ndërpret proceset inflamatore që janë të përfshira në PSA dhe kështu mund të ndihmojnë në lehtësimin e simptomave të saj.

Efektet anësore

IL-17 Frenuesit shtypin sistemin imunitar dhe, kështu, rrisin rrezikun e infeksioneve, të tilla si gripi, infeksionet e sinusit dhe infeksionet e kërpudhave. Efektet e tjera anësore mund të përfshijnë reaksione alergjike, diarre, nauze dhe dhimbje dhe ënjtje në vendin e injektimit.

frenuesit IL-17 gjithashtu mund të rrisin rrezikun e sëmundjes inflamatore të zorrëve (IBD). Në njerëzit që tashmë kanë IBD, ky lloj i ilaçeve mund të përkeqësojë simptomat e tyre.

IL

-12/23 Frenuesit iu përgjigj mirë frenuesit TNF ose frenuesit IL-17. Në mënyrë alternative, një mjek mund të përshkruajë një frenues IL-12/23 nëse një person ka të dy PSA dhe IBD.

FDA ka aprovuar një lloj të frenuesit IL-12/23 Trajtoni PSA: Ustekinumab (Stelara).

ilaçi injektohet nën lëkurë. . Stelara bllokon IL-12 dhe IL-23, të cilat mund të ndihmojnë në uljen e inflamacionit dhe minimizimin e simptomave.

Efektet anësore

Si llojet e tjera të biologjisë, Stelara shtyp sistemin imunitar dhe rrit rrezikun e infeksionit. Efektet e tjera anësore të zakonshme të Stelara përfshijnë dhimbjen e kokës dhe lodhjen.

Në raste të rralla, ky ilaç është shoqëruar me infeksione serioze dhe llojet e kancerit. Për më tepër, një person që merr ilaçin zhvilloi një gjendje shumë të rrallë neurologjike të quajtur sindromi i kthyeshëm i leukoencefalopatisë së pasme. Mjeku mund të përshkruajë një lloj bllokuesi të receptorit të qelizave T të quajtur abatacept (orencia).

Ky ilaç mund të administrohet përmes një infuzioni intravenoz, ose mund të injektohet nën lëkurë. Si funksionon

ORENCIA pengon aktivizimin e qelizave T, një lloj qelize e bardhë e gjakut që ndihmon në drejtimin e proceseve inflamatore në PSA. Duke penguar aktivizimin e qelizave T, ky ilaç mund të ndihmojë në uljen e inflamacionit dhe lehtësimin e simptomave të PSA.

Efektet anësore

Si të gjitha biologjinë, Orencia ngre rrezikun e infeksionit, të tilla si gripi, infeksionet e sinusit dhe infeksionet e sipërme të frymëmarrjes. Efektet e tjera anësore të zakonshme përfshijnë dhimbje koke dhe vjellje. Ngjashëm me biologjinë që tashmë janë aprovuar për përdorim.

FDA ka aprovuar disa biosimilarë për trajtimin e PSA, duke përfshirë:

 • adalimumab-atto (amjevita) dhe adalimumab-ADBM (Cyltezo), të cilat janë biosimil ndaj humira
 • etanercept-szzs (Erelzi), e cila është biosimilar ndaj enbrel
 • infliximab-dyyb (inflectra) dhe infliximab-abda (renflexis), të cilat janë biosimilar ndaj remicade

Para se FDA të aprovojë një biosimilar për përdorim, prodhuesi duhet të tregojë se është gati identik me biologjinë origjinale në një nivel molekular.

Prodhuesi gjithashtu duhet të tregojë se ka efikasitet dhe siguri të krahasueshme kur trajton një nga kushtet që biologjia origjinale është aprovuar për të trajtuar. do të aprovojë përdorimin e tij si një trajtim për çdo kusht që biologjik origjinal ka marrë miratimin për të trajtuar. . Si rezultat, disa reumatologë janë të kujdesshëm për përshkrimin e tyre. Shailendra Singh-Drejtori Mjekësor Reumatologji i Qendrës Mjekësore të Lumit të Bardhë, i cili punon në klinikën e specializuar të qendrës në Batesville, AR-i tha MNT.

"Mendimi im, bazuar në shikimin e shumë të dhënave nga provat e ndryshme biosimilar për infliximab, adalimumab, dhe kështu me radhë, është se të gjitha kompanitë me reputacion po bëjnë kopje jashtëzakonisht të mira të krijuesit," Dr. Dr. Mease i tha mnt. Një biologjik origjinal, ai mund të kursejë kosto për personin dhe sistemin e kujdesit shëndetësor Për shkak se biosimilarët kanë tendencë të jenë më pak të shtrenjta. Ato gjithashtu mund të ndihmojnë në ngadalësimin e zhvillimit të sëmundjes dhe të kufizojnë dëmtimin e nyjeve. Mjekët duhet të monitorojnë njerëzit që po marrin biologjikë për shenja të infeksionit dhe efekteve të tjera anësore.

"Unë jam gjithmonë i hapur për çdo pyetje që pacientët e mi kanë," i tha Dr. Singh MNT.

"Unë zakonisht u jap atyre informacione me të gjitha efektet anësore të mundshme të ilaçeve, "Ai vazhdoi," Dhe unë do t’u them atyre: "Lexojeni atë, dhe pastaj ne do të ulemi dhe do të diskutojmë çdo pikë dhe çdo shqetësim që keni." "

 • Psoriatic Artriti
 • Biologji/Biokimi
 • Industria e farmave/industria bioteknike
 • Farmaci/Farmacist